Eländigt väder men uteprojekten har satt igång

Till och med i skärgården har vi haft kallt och regnigt men nu går det inte att hålla tillbaka lusten att påbörja alla planerade uteprojekt. Odlingslådorna har försetts med klippta aluminiumnätremsor för att hindra snigelkalas då våra morötter, sallad mm sticker upp sina första spröda blad. En smal terrass framför lillstugan har äntligen blivit klar (den fick utseende som en brygga även om det är en bit till vattnet) och en markbit framför våra odlingslådor har grävts ut för att snarast plattläggas. I nästa vecka kommer sol och värme och då blir det båtrustning (sjösättning i mitten av maj!) och en halmstadresa...
 
 

Världsbokdagen

Idag är det världsbokdagen.Den instiftades av Unesco 1995. Urspungligen kom idén från Katalonien där man sedan 1900-talets början firat skyddshelgonet St. Görans dag den 23 april , för att ge en bok i gåva till dem man tycker om och få en ros tillbaka.
Ja det är härligt med böcker! Kunskap och fantasiflykt i en praktisk förpackning. Just nu läser vi Richard Ford Kan jag vara Frank med dig och Det svenska hatet av Gellert Tammas. Vad läser du?
 
Vår platsbyggda bokhylla.
 
 

Platt som en pannkaka

Idag har det varit "March for Science-demonstrationer". I 500 städer världen över har man demonstrerat mot falska nyheter och "faktaresistens". Och det är inte svårt att hitta exempel på hur vi på olika sätt  våldför oss på forskningen då den inte stämmer med vår egen övertygelse.
 
I Ungern är framtiden hotad för ett av de mest kända universiteten, CEU, på grund av att universitet förespråkar ett öppet samhälle och fritt tänkande. I USA stryper Trump stödet till klimatforskningen, eftersom han personligen ifrågasätter klimathotet. På cannabisliberala webbsidor hänvisas ofta till någon vetenskaplig studie som visar på någon positiv medicinsk effekt av cannabis utan att nämna alla de studier som visar på de negativa hälsoeffekterna.
 
Också här i Sverige struntar många i att grunda sina ställningstaganden på objektiva fakta, till exempel i flyktingdebatten, och använder svepande argument som "alla vet ju..... det är ett välkänt faktum...". 
 
Också under vår uppväxt fick vi många "sanningar"  serverade som nu visat sig sakna forskningsstöd, till exempel att man inte fick bada under två timmar efter det man ätit, att man förebygger allergi genom att bannlysa pälsdjur, att man blir förkyld om man klätt sig lite för tunt för promenaden. Tänk också på alla konstiga råd kring amning och barnuppfostran som florerat under årens lopp.
 
Hade våra förfäder under historiens gång haft samma  inställning till forskningsresultat som vi nu ser exempel på hade vi kanske fortfarande trott att jorden är platt som en pannkaka! 
 
 
 
 
 

Fritt spelrum för fantasin

Häromdagen lämnade vi ölivet och gick för några timmar in i en helt annan värld. En värld av passion, besatthet, förbannelser, mystik, ofattbara skatter, en svindlande 3000-årig historia. Vi talar om utställningen om Tutankhamons grav. Gå och se den i magasin nio ute i frihamnen innan den stänger 23 april.
 
 
 
 

Dagen efter.

Idag är det dagen efter terroristdådet i Stockholms city. Vi sänder våra varmaste tankar till de som drabbas personligen. Vi förstår deras oro och ångest. Vilken lättnad när vi föstod att våra närmaste var i trygghet!
Vi lyssnade på radion som sände oavbrutet från strax efter 1500 och nästan lika mycket idag. Vi förstår att det är svårt att välja de rätta orden och inslagen när man själv är berörd, men tycker inte riktigt att rapporteringen höll måttet. Att använda order drama och dramatik känns lite tondövt. Ögonvittnesskildringarna bidrog mer till förvirringen än att skapa klarhet. Rykten spreds om skjutningar. Att ta in en retoriker som sågade kungens tal idag var lågt. Däremot hyllar vi gärna sjuhuspersonalen och polisen för att de verkar ha gjort allt rätt i denna krissituation. Vi blir också helt varma i hjärtat över alla enskilda människor som varit så solidariska, hjälpsamma och tålmodiga. Heja Sverige!