Platt som en pannkaka

Idag har det varit "March for Science-demonstrationer". I 500 städer världen över har man demonstrerat mot falska nyheter och "faktaresistens". Och det är inte svårt att hitta exempel på hur vi på olika sätt  våldför oss på forskningen då den inte stämmer med vår egen övertygelse.
 
I Ungern är framtiden hotad för ett av de mest kända universiteten, CEU, på grund av att universitet förespråkar ett öppet samhälle och fritt tänkande. I USA stryper Trump stödet till klimatforskningen, eftersom han personligen ifrågasätter klimathotet. På cannabisliberala webbsidor hänvisas ofta till någon vetenskaplig studie som visar på någon positiv medicinsk effekt av cannabis utan att nämna alla de studier som visar på de negativa hälsoeffekterna.
 
Också här i Sverige struntar många i att grunda sina ställningstaganden på objektiva fakta, till exempel i flyktingdebatten, och använder svepande argument som "alla vet ju..... det är ett välkänt faktum...". 
 
Också under vår uppväxt fick vi många "sanningar"  serverade som nu visat sig sakna forskningsstöd, till exempel att man inte fick bada under två timmar efter det man ätit, att man förebygger allergi genom att bannlysa pälsdjur, att man blir förkyld om man klätt sig lite för tunt för promenaden. Tänk också på alla konstiga råd kring amning och barnuppfostran som florerat under årens lopp.
 
Hade våra förfäder under historiens gång haft samma  inställning till forskningsresultat som vi nu ser exempel på hade vi kanske fortfarande trott att jorden är platt som en pannkaka!