Äntligen tid att träna

Tänk om det fanns ett piller som saktar ner åldrandeprocessen i kroppen, förebygger hjärt-kärlsjukdomar, sänker blodtrycket, motverkar och förebygger typ 2-diabetes, demenssjukdomar och vissa cancerformer och som motverkar depression.

Även om inte pillret finns så har faktiskt styrketräning och motion alla dessa fantastiska effekter. Och det är inte försent att börja. Också relativt korta styrekträningsprogram kan resultera i  30-150 procents styrkeökning!

Allt detta och mycket mer har vi läst i boken "Senior Power – styrketräning för äldre" av Helena Bellardini och Michail Tonkonovi (SISU idrottsböcker).

Gissa om man blir motiverad att styrketräna när man läst boken!

Och inte blir det sämra av att vi nu äntligen har tid att träna så mycket vi vill!

              
 
 
 

Mosstickning, tvåändsstickning och bingestickning

Idag är det måndag och Lena har varit på stickcafé. Jag tränade vidare på tvåändsstickning-nu med aviga maskor. Ska försöka hitta ett mönster till en vante och sticka med det fina yllegarnet jag köpte på Faluns hemslöjd i våras.
Vi pratade om  att det fanns en stickfråga med i PÅ spåret i lördags. "Vad är det som stickas en aviga och en rät och blir lite buckligt"? Kanske inte en jättebra beskrivning på mosstickning, men i alla fall.
Sen kom det två nya damer till vår grupp som hade hört talas om att det fanns tanter som stickade varje måndag. Ryktet hade gott på sy och stickmässan.
Ja stickning är poulärt. Det som för oss är en avkoppling, ett nöje och för några en ren besatthet, var förr en nödvändighet för många kvinnor för att få ihop sin försörjning. Jag läste nyligen om 30 "tröjkärringar" som  1824 seglade med skutan Tre bröder till Stockholm med 800 hemstickade tröjor  som skulle säljas. Halland var en tidig stickmetropol där man samlades till bingestickning. Västgötaknallarna spred sen stickkonsten och mönstren över hela landet. Fascinerande läsning och inspirerande mönster!
 
 
Fina garner från Hemslöjden i Falun
 
 
Vad bidde det?

Om skyltar

Idag lyssnade vi på reprisen av "Spanarna"; ett av många favoritprogram på SR. Jessica Jedin talade om skyltar och vi blev påminda om hur roligt det kan vara att läsa skyltar; inte minst i andra länder.
Undrar vilken skylt som är vanligast i Sverige? "Din mamma jobbar inte här" eller "Reklam undanbedes"? Grannar på landet har satt upp en skylt på sin grind "Varning för extremt glada hundar". På våra resor har vi fotat många läsvärda skyltar, till exempel:
                              
Texten talar för sig själv                                                    
 
Vägskylt på Malta
 
En strand på Kuba. Enligt skylten blir
det lika skräpigt som i USA om man
inte tar hand om sitt skräp
 
  
 Förbudsskylt i taxibil i Bangkok           
 
 
 
 
 

Snöstorm och Legobygge

Hundpromenad i begynnande snöstorm. Sen känns det skönt att krypa in i den goa stugvärmen, tända en brasa och spela Uno med Theo (ett av våra barnbarn på besök). Därefter ger vi oss på ett större byggprojekt - Titanic i legobyggsats! 
Framåt eftermiddagen har vinden och snön lugnat ner sig så mycket att vi kan ta en paus från legobygget (som var svårare än vi trodde) och gå ut och spela fotboll i snön.  
Dagen avslutas med Disneys flygplansfilm "Räddningstjänsten". Inte så tokig faktiskt när man väl vant sig vid talande farkoster av alla slag.
 
 
 
 
 
 

Fint besök!

Idag fick vi kärt besök av barnbarnet Theo, 6 år. Han såg till att det blev full fart på både hundar, farfar och farmor.
Hundarna fick springa efter pinnar och kottar. Det slapp farfar men istället fick han vara med och spela fotboll. Att det var lite snö och is på marken var knappast något hinder för en fotbollstokig grabb. När mörkret föll och vi drog oss inomhus fick farmor bidra med material till en inomhuskoja. Sen lagade vi pizza. Kvällen avslutades med chips och film i soffan (vi låtsades att det var lördag). Ikväll får farmor och farfar lägga sig i tid för den här grabben är ingen sjusovare.
 
          
                                                                                  Kojbygge
 
Pizzabak